„Decât să stai degeaba, mai bine lucrezi degeaba!”

Interviu realizat in Februarie 2019, cu Josef Kalleder, co-fondator si administrator Vis Viridis Consult
Vă prezentăm un interviu cu unul dintre administratorii și asociații Vis Viridis Consult, Friedrich Josef Kalleder. Un oltean autentic, cu nume exotic, Josef Kalleder este antreprenor și specialist IT, unul dintre cei doi „părinți” ai Arendis – software-ul nostru inovator pentru plata arendei. Însă aceste titulaturi nu-l măgulesc. I-ar plăcea mai degrabă să fie cunoscut drept „un om bun”.
Josef Kalleder este un om foarte ocupat, mereu pe drumuri. Interviul cu el l-am realizat telefonic, în timp ce se afla la volan. La mijlocul discuției, m-a rugat să-l scuz deoarece trebuia să coboare din mașină și să facă o plată. Așa am descoperit că filozofia lui despre organizarea timpului presupune „să facă lucruri în timp ce face alte lucruri”.
Despre cum gestionează Josef lucrurile, despre ce îi place și ce i-ar plăcea, mai degrabă, să facă aflați citind interviul de mai jos.
Interviu realizat de: Mariana Lascu, Assistant Manager
ML: În decembrie 2018, compania VIS Viridis Consult, unde ești asociat și administrator alături de Robin Friedmann, a împlinit 6 ani de la înființare. Privind retrospectiv, care sunt realizările majore de care ești mândru?
JK: Statisticile arată că, după 5 ani, 90% dintre companiile înființate dispar de pe piață. Așadar, prima realizare care merită menționată este faptul că am reușit să creăm o companie profitabilă. Acum 6 ani, nu exista pe piață un program de gestiune profesională a arendei. Noi l-am conceput și am implementat o strategie de promovare ce s-a dovedit a fi un real succes.
ML: A existat vreun lucru pe care ți-ai dorit să-l realizezi la nivelul companiei și nu ai reușit?
JK: Dacă mă gândesc acum la toate ideile cu care am plecat la drum, cu siguranță există elemente pe care nu le-am pus în practică. Însă acest lucru este normal, având în vedere atitudinea orientată spre performanță a echipei Vis Viridis.
Un lucru pe care mi-l doream, însă, de multă vreme, era dezvoltarea departamentului de HRL (Human Resources Learning). Am reușit acest lucru prin organizarea unui concurs cu premii orientat pe însușirea de noțiuni noi și aprofundate de Excel. Am optat să ne învățăm între noi și să împărtășim cunoștințe cu aplicabilitate în domeniul în care activăm, nu să fim învățați de specialiști din exterior lucruri generice.
ML: Educația și formarea ta profesională sunt preponderente în domeniul IT. Din Universitățile de profil ies anual 7000 de absolvenți, mulți dintre ei fiind ofertați de marile corporații occidentale sau alegând ei înșiși să părăsească România, nu doar din motive financiare, ci și din dezamăgire față de contextul social și politic din țară. Ce anume l-a motivat pe tânărul Josef, expert IT, să rămână și să muncească în țară?
JK: Într-adevăr, în Occident există oportunități numeroase și mature pentru realizare profesională și financiară. Însă, eu privesc lucrurile dintr-o altă perspectivă. Doresc să-mi pot manifesta creativitatea și să inovez, iar România, privită din acest unghi, este un teren foarte fertil. Pe meleagurile autohtone lucrurile nu merg întocmai ca pe roate, prin urmare avem nevoie de inovații care să ofere un impuls dezvoltării economice.
ML: Există anumite stereotipuri legate de profesioniștii din IT. Deși foarte inteligenți și creativi, adesea sunt percepuți ca introverți, lipsiți de emoții, singuratici din punct de vedere social, rigizi, aroganți. Cât de mult te regăsești în această descriere?
JK: (Râde) Desigur, cu toții avem plusuri și minusuri. Cred că cel mai bine ar putea să mă caracterizeze oamenii cu care lucrez. Însă trebuie să menționez că, într-adevăr, un catalizator excelent al procesului de creație, în cazul meu, este liniștea, solitudinea. Uneori acest lucru se traduce prin câteva ceasuri de izolare, în care pot gândi fără a fi întrerupt de elemente perturbatoare. Însă cred că acesta este un atu și nu iau în considerare stereotipurile limitative.
ML: Ai un nume deloc oltenesc și nicidecum românesc. A fost acesta un atu în viața profesională sau dimpotrivă?
JK: Este uneori ciudat să porți numele acesta în România. De multe ori sunt întrebat, desigur, de unde provine, iar acest lucru dă naștere unei discuții despre modul în care bunicul meu a ajuns în România și a fost convins de o fată frumoasă să rămână (râde). Întotdeauna este bine să ai o latură personală, pentru că afacerile se fac între oameni, nu între firme.
ML: Vis Viridis Consult crează soluții software pentru agricultură, care îi ajută pe fermieri să își organizeze optim plata arendei. Până să-l întâlnești pe partenerul tău Robin, cât de multe știai despre agricultură? Ești, totuși, băiat de oraș, crescut „la bloc”.
JK: Mărturisesc că, înainte să-l întâlnesc pe Robin, cunoștințele mele despre agricultură erau minime. Știam că soarele răsare, ploaia vine și plantele cresc, iar apoi sunt culese și își încep drumul către cămara noastră. Nu știam câtă muncă și sacrificiu este în spatele industriei agricole și ce bătaie de cap presupune plata arendei pentru fermieri. Însă, fiind avid de informații, am acumulat rapid aceste noțiuni, motivat fiind și de noua asociere cu Robin.
M.L: Cum se îmbină cele 2 ramuri: tradiționalul cu modernul, agricultura cu tehnologia?
JK: Lumea este într-o schimbare continuă, cerințele pieței sunt din ce în ce mai mari și mai diverse. Nu putem azi să continuăm să facem agricultură ca pe vremea bunicilor, însă esențialul acestei activități trebuie să dăinuie. Iar acest lucru este realizabil numai prin operațiunile de tehnologizare. Vis Viridis, o asociere între agricultură și IT, pune accent pe păstrarea valorilor tradiționale și implementarea lor în procesele zilelor noastre.
ML: Produsul de top al VVC, software-ul Arendis, are o poveste, în care personajul principal este Domnul Constantin. Descrie-ne, te rog, acest personaj: cine este, care sunt realizările sale și de ce povestea lui trebuie să fie spusă mai departe?
JK: După doi ani de studiu și încă unul de experimentare și testare a software-ului pentru plata arendei, m-am lovit de o necunoscută: cum să explic unui fermier care nu are la dispoziție mai mult de 10 minute ce face, cum funcționează și cum îi poate simplica acest program munca. Așa a început, într-o noapte agitată plină de idei îndrăznețe, povestea domnului Constantin, un fermier cu o afacere de succes grație implementării software-ului Arendis. Anii au trecut, iar software-ul Arendis a suferit modificări și îmbunătățiri permanente bazate mai ales pe necesitățile fermierilor. Însă povestea domnului Constantin rămâne izvorul de inspirație al acestuia.
M.L: Prin ce se deosebește software-ul Arendis de celelalte produse similare de pe piață?
JK: Există pe piață două tipuri de produse software pentru agricultură: soluții personalizate, dar extrem de laborioase și complicate și soluții standard, deloc customizabile. Noi oferim un al treilea tip de produs, ce îmbină avantajele primelor două: un software performant și pe deplin customizabil. Nu încercăm să îi impunem clientului practicile noastre, ci ne adaptăm la modul de lucru și preferințele sale. Scopul este să-l ajutăm să își continue activitatea într-un mod mai simplu și să facă performanță, oferindu-i posibilitatea să profite de know-how-ul nostru și de practicile pe care le avem la activ.
M.L: Ce ai dori să îmbunătățești sau să inovezi la programul Arendis?
JK: (Râde) O întrebare excelentă. Echipa Vis Viridis își ascultă întotdeauna clienții și încearcă să transforme doleanțele lor în soluții practice. Printre acestea se numără un registru extins al fermei, care să nu se limiteze numai la arendă, ci să cuprindă și utilajele și gestiunea lucrărilor agricole și a hărților. Aceasta este direcția pe care o urmăm în momentul de față. Ca și plan de viitor, ceva mai îndrăzneț, ne gândim la implementarea AI, ce presupune procesare automată de date cu nivel ridicat de acuratețe. Sună complicat, dar acesta este verbul care ne ghidează pașii: a inova.
M.L: Performezi mai bine în echipă sau individual?
JK: Performez foarte bine în echipa cu care lucrez de 6 ani. Recunosc că nu aș fi reușit toate aceste lucruri pe cont propriu. Dar, într-un mod haios, vreau să subliniez acea singurătate creatoare care permite lucrurilor să apară și să fie gândite, apoi analizate și aduse la o formă eficientă.
M.L: Ce titulatură te măgulește mai mult? Expert IT sau administrator de companie?
JK: Cel mai mult m-ar măguli titlul de om bun. Restul vine de la sine.
M.L: Ai un master în management la Universitatea din Craiova și un master în marketing la Academia de Studii Economice din București. Cum reușești ca om de marketing să te asiguri că promisiunile sunt livrate correct?
JK:. Se impune să facem aici o diferență între omul de marketing care doar promite, având în spate o întreagă echipă cu datoria de a transforma promisiunile în realitate, și omul de management care are și cunoștințe de marketing, dar o abordare mai temperată. Mă angajez să le ofer clienților numai soluții complet dezvoltate și perfecționate în timp, în cadrul echipei noastre. Aceasta este abordarea grație căreia am reușit să accedem la poziția de lider de piață în domeniul software-ului agricol.
ML: Spuneai că produsul Arendis este și rezultatul unei munci de echipă. Cum ai descrie echipa VVC în 3 cuvinte?
JK: Echipa VVC este curajoasă, dornică să lucreze la acest proiect și foarte implicată. Dincolo de competențele profesionale pe care le posedă, membrii echipei pun suflet în toate acțiunile întreprinse, iar acest aspect se reflectă la nivelul relațiilor cu clienții.
ML: Care este motto-ul care te ghidează în business? Dacă ai…
JK: Motorul Diesel 1.6, foarte de încredere, care ma ghidează pretutindeni.
ML: De fapt, eu te-am întrebat de motto-ul tău, nu de motorul tău….dar e bun și motorul …
JK: Ah, motto-ul (râde)… Într-o lume a informației, să ai un singur motto este o lipsă de imaginație. Sunt multe lucruri care îmi ghidează pașii, depinde de zona asupra căreia vreau să mă aplec. Un motto pe care vreau să-l împărtășesc este moștenit de la bunicul meu: „Decât să stai degeaba, mai bine lucrezi degeaba”. Esența frazei este simplă. Dacă stai degeaba, te pierzi, îți irosești potențialul; însă dacă muncești, chiar și degeaba, îți îmbogățești aptitudinile.
M.L: Am vorbit puțin despre expertul IT și administratorul de business Josef Kalleder. Dar cum este omul Josef? Cu ce-ți place să-ți ocupi timpul când nu faci programare sau ai întâlniri de business?
JK: Dacă i-ai întreba pe prietenii mei ce pot spune despre mine, cel mai probabil majoritatea ar sublinia faptul că sunt mereu pe drumuri. Dar îmi place să citesc, să ascult muzică, să mă retrag în natură contemplând peisaje montane, să îmi iau tot felul de notițe despre lucrurile pe care le consider interesante. Unii colecționează lucruri, eu colecționez texte.
ML: Când te-am sunat să programăm interviul, erai la volan și ascultai un audiobook despre „time management”. Această modalitate de a consuma informație reprezintă un fel de a te relaxa sau este soluția de rezervă a unui om foarte ocupat, care își petrece mare parte a zilei în fața unui monitor, făcând programare și concepând proceduri?
JK: Conceperea procedurilor și programarea reprezintă poate cea mai mică parte din ceea ce fac . Cea mai mare parte a timpului meu și cea mai consumatoare de energie este procesul de a gândi lucrurile.
Timpul nostru este limitat, iar modul în care îl utilizăm determină cât de departe vom ajunge în viață. Există anumite actvități pe care eu le-am denumit „timpi morți”, cum ar fi spălatul vaselor, curățenia în casă, etc. Poți însă să faci și alte lucruri simultan, precum cititul. Astfel, am creat o listă cu lucruri pe care le pot face în „timpii morți”. Este una dintre metodele mele de „time management”.
ML: Ce rezoluții ai pentru 2019?
JK: Ah, faimoasele rezoluții de început de an. Este un concept cu care nu sunt de acord. Să aștepți un an ca să evaluezi modul în care decurge viața ta și să ajustezi cursul pe care vrei să-l urmeze înseamnă foarte mult. În opinia mea, aceste evaluări trebuie realizate trimestrial. Așa cum organizăm și workshp-urile la Vis Viridis.
ML. Spune-mi, te rog, un obiectiv pentru primul trimestru al acestui an și vom reveni cu o a doua parte a interviului după 3 luni să-mi spui atunci dacă s-a implementat sau nu…
JK: Ceea ce îmi propun pentru companie este să reducem semnificativ numărul de incidente raportate per client. Acest lucru îl vom face prin adoptarea de măsuri preventive și testare amănunțită. Implementăm, începând de anul trecut, un sistem de testare automată ce înlocuiește testerii manuali și asigură acuratețea datelor introduse. În următorul interviu, peste 3 luni, vom analiza cifrele și vom putea confirma reușita acestui nou sistem.
ML: Dacă i-aș întreba pe prietenii tăi cei mai buni care sunt 3 calități și un defect pe care le ai, ce crezi că mi-ar spune?
JK: Trei calități și un defect… Ești generoasă în ceea ce privește calitățile…
ML: În general, prietenii văd în noi mai mult calitățile decât defectele.
JK: Cel mai probabil, prietenii îmi apreciază perseverența. Este o calitate de care sunt mândru pentru că am cultivat-o eu însumi, nu este înnăscută.
ML: Și un defect?
JK: Putem să ne întoarcem la întrebarea cu stereotipurile despre programatori și putem să alegem de acolo oricare dintre ele.
ML: În medie, pe zi, primești multe apeluri și mesaje?
JK: Primesc extrem de multe mesaje, având în vedere numeroasele proiecte în care sunt implicat. Fiind însă mereu pe drumuri, se întâmplă să nu pot răspunde imediat. Dar atunci, când am un moment de liniște, analizez cu atenție toate solicitările și ofer răspunsurile așteptate.
ML: Am aflat ce apreciază prietenii la tine. Dar ce apreciezi tu la oameni, în general, sau la oamenii cu care lucrezi?
JK: Întrebare foarte generală, dar și foarte revelatoare. Onestitatea este calitatea pe care o apreciez cel mai mult atât la colegii de muncă, cât și la oameni în general. Îmi place să lucrez cu oameni paroliști.
ML: Cum crezi că ești perceput de echipa Vis Viridis? Și cum îți place ție să te raportezi la echipa Vis Viridis? Ca un șef? Ca un prieten?
JK: Aș vrea să fiu perceput ca un părinte într-o familie, pentru că suntem suficient de mari și suficient de mici încât să putem fi o familie. Cred că aceasta este cea mai potrivită formă de organizare și susținere a echipei Vis Viridis.
ML: Un mesaj pentru colaboratorii și clienții VVC, te rog.
JK: Îi încurajez pe clienții nostri să fie în continuare onești, așa cum ne-am obișnuit, să ne transmită doleanțele lor și, de ce nu, noi moduri în care îi putem ajuta. Iar pe cei care ne urmăresc și ar dori o colaborare, îi invit să pornească un dialog și să ne prezinte problemele lor. Împreună vom găsi o soluție pentru a simplifica lucrurile, a le face plăcute și umane.
ML: Îți mulțumesc pentru interviu și pentru timpul pe care mi l-ai dedicat. Așa cum am promis, o să revin cu a doua parte a interviului peste 3 luni ca să vedem dacă obiectivul propus s-a materializat. Acesta fiind primul număr al revistei Vis Viridis Voice, pentru al doilea număr pe cine ai dori sa intervievez?
JK: Sunt bucuros să-i dau leapșa partenerului meu de 6 ani și bunului meu prieten, Robin Friedmann.
ML: Permite-mi, te rog, o ultimă întrebare, pentru că l-ai adus în discuție pe Robin, partenerul tău de afaceri. În 6 ani de business împrreună, ce ai învățat de la Robin? Am să-l întreb și pe el ce a învățat de la tine.
JK: Oh, am învățat foarte multe lucruri de la Robin în ceea ce privește comunicarea interumană și organizarea afacerii. Am învățat că între butonul de „Buy” și obținerea produsului există factorul uman care nu trebuie neglijat. Aceste lucruri s-au reflectat în modelul de business al companiei și în impactul din ce în ce mai mare pe care îl au produsele noastre pe piața din România.
ML: Mulțumesc mult pentru timpul dedicat acestui interviu.
JK: Cu drag.